nederlandwordtanders.nl

Van Carnisse naar CAREnisse - geven om elkaar

Rotterdam

Integrale visie

projectbeschrijving

Vanuit de probleemstelling dat Carnisse als wijk niet de juiste functionaliteiten heeft om ouderen zelfredzaam te laten blijven, willen wij bereiken dat ‘ouder worden’ als meerwaarde wordt ervaren in Carnisse. Dit doen we met een strategie die zowel top-down als bottom-up het informele zorgnetwerk in de wijk versterkt.

Top-down spreiden we de sociale functie die verzorgingshuizen hebben uit over de wijk, met fysieke ingrepen en een verandering van mindset. Zo kunnen ouderen en mensen met een lichte zorgvraag zich beter handhaven in de woonwijk.

Bottom-up geven we de bewoners de mogelijkheid om met urban acupuncture hun behoeftes voor de inrichting van de wijk te realiseren. Deze ingrepen dragen bij aan een betere informele zorg in de wijk.

Wij zien voor onszelf de rol van aanwakkerende en sturende partij, die de bewoners bijvoorbeeld met een game bewustmaakt van de diversiteit in de wijk en met een toolkit de mogelijkheden biedt om kleinschalig de openbare of persoonlijke ruimte in de wijk te verbeteren. Het betrekken van bewoners bij het verbeteren van de openbare ruimte stimuleert het gebruik van de ruimte. Dit schept condities voor ontmoetingen, waardoor een informeel netwerk - en informele zorg - organisch kan ontstaan.

team

bart dankers
Architecture / Urbanism, MVRDV

Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Architectuur / Masterplanner / Landschapsontwerp, MVRDV

Joris Viscaal
int. Ingenieursbureau voor leefomgeving, Tauw

Elvira Veldman
Adviesbureau voor zorg, welzijn en Wonen, Atrivé

Elmer Verhaak
Omgevingspsycholoog, Eyckveldvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met bart dankers

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen