nederlandwordtanders.nl

Re-inCarnisse.

Rotterdam

Publieke ruimte en ontmoeting

projectbeschrijving

Extensionalisme - Extensie van het leven door behoeftengestuurde ruimte-uitbreiding.

Voor een reïncarnatie van de wijk Carnisse is het concept van Extensionalisme ontwikkeld. Extensionalisme is gegrond op het idee dat mobiele, tijdsgebonden en flexibele uitbreiding van ruimte aan huis geboden kan worden, wat leidt tot een groter leefcomfort.
Door deze ruimte direct aan huis te creëren voelt de openbare ruimte ook echt als uitbreiding van de eigen woning, wat bijvoorbeeld voor ouderen en kinderen een drempel wegneemt voor het gebruik van de ruimte voor sociale- of ontspanningsdoeleinden.
Voor de praktische invulling van Extensionalisme kan gedacht worden aan het gebruik van een rijdend geheel waar in verschillende lagen extensie van ruimte mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier is de ruimte makkelijk verplaatsbaar naar waar er een acute behoefte aan is. Door portieken een bestemming te geven voor een bepaalde doelgroep kan de inrichting en timing van de additionele ruimte afgestemd worden op de behoeften van die specifieke doelgroep. Daarbij kan de ruimte, na een aantal constructieve aanpassingen, fysiek gekoppeld worden aan de portieken. Hierbij zou in de wijk Carnisse één type machine bruikbaar zijn voor veel woningen, door het vergelijkbare ontwerp van de woningen en straten in de woningblokken. Hier wordt een voordeel gemaakt van het hoge one-size-fits-all gehalte in de wijk.

team

Reinier Simons
Architectuur, --

Chris Idema
Architect

Niek Luijten
Financial controllervisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Reinier Simons

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen