nederlandwordtanders.nl

Klavertje 4 Almere Haven

Almere

Nieuwe woonvormen

projectbeschrijving

Bewoners met een zorgvraag hebben baat bij een woonomgeving die gericht is op ontmoeting en waar participatieprocessen vanzelf op gang komen. Om dit te realiseren worden de bestaande woonblokken in de wijk De Werven getransformeerd. Hierbij wordt het ontsluitingsprincipe binnenstebuiten gekeerd. Binnen het woonblok ontstaat een erf met voordeuren waar bewoners elkaar zien, ontmoeten en gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen.

De bestaande rijtjeswoning wordt opgesplitst in een benedenwoning, uit te breiden als zorgwoning, en een bovenwoning met terras op de uitbreiding, geschikt voor jonge starters. Hiermee ontstaat meer aanbod voor eenpersoonshuishoudens. In combinatie met gezinswoningen levert dit rond het erf een mix op van huishoudens van ouderen, startende jongeren en gezinnen, die een beroep op elkaar kunnen doen. Op de erven is er voldoende aanleiding voor reuring.
Zorg aan huis wordt geleverd door een thuiszorgorganisatie die ook de regie kan verzorgen voor andere hulpvragen over bijvoorbeeld huisvesting en welzijn.
In het centrum van vier woonblokken stopt elk half uur een shuttlebusje (bemand door vrijwillige ‘jonge’ouderen) die bewoners zonder eigen vervoer naar de centrumvoorzieningen in Almere Haven brengt.
Kortom een plezierige buurt om oud in te worden en de zorg te ontvangen die bewoners nodig hebben.

team

Eric Huijten
Architectuur, Greiner van Goor Huijten Architecten bv

Esther Ramaj
Thuiszorg, Zorgbureau Endless

Anet Scholma
Tuin- en Landschapsarchitectuur, Buro Mien Ruys



visiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Eric Huijten

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen