nederlandwordtanders.nl

HANGOUD

Rotterdam

Stedenbouwkundige ingrepen

projectbeschrijving

HANGOUD, een antibioticumkuur voor de stad.

De afgelopen jaren is de demografische ontwikkeling van Nederland ingrijpend gewijzigd. Mensen worden ouder, leven langer en krijgen steeds meer zorg aan huis. De enorme woningproductie die heeft plaatsgevonden in de wederopbouwperiode laat een vrij eenzijdige typologie zien, die niet meer aansluit op de woonbehoefte en wensen van deze tijd. HANGOUD repareert met kleinschalige injecties de van oorsprong sterke stedenbouwkundige structuur van Carnisse, door op strategische plekken voorzieningen te plaatsen die in eerste instantie het welzijn van de mensen in de straat vergroot. Een HANGplek voor OUDeren

Een oude stallingsgarage aan de kop van een bouwblok wordt getransformeerd tot een huiskamer voor de buurt waar gezamenlijk gegeten kan worden en waar kleinschalige zorg geleverd kan worden. Een lokaal coöperatief netwerk waardoor de sociale structuur in de wijk verbeterd. Hier worden verhalen en ideeën opgehaald die de ontwikkelingen in de toekomst vormgeven. Placemaking door middel van (mantel)zorg!

HANGOUD herstelt de sociale structuur én het welzijnsgevoel in de wijk. Hierdoor ontstaat ruimte om verder te bouwen aan de conditie van Carnisse, zodat de wijk zich uiteindelijk weer kiplekker voelt.

team

Tjerk van de Wetering
architectuur, O2 Studio

Sjoerd Harsveldt
Vastgoed Stedenbouw, Kikx development

Ad Pijnenborg
Zorg, Zorgcooperatie Hoogeloon

Lucía Giménez
Architect / stedenbouwkundige, O2 Studiovisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Tjerk van de Wetering

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen