nederlandwordtanders.nl

Clubs, verenigt u

Sittard-Geleen

Netwerken en app’s

projectbeschrijving

Geleen-Zuid kent sinds de jaren 60 een uitbundig verenigingsleven. Kunnen we deze breed gedragen organisaties inzetten om de zelfredzaamheid in de wijk te vergroten?

Kunnen we in de wijk een netwerk opbouwen waar je terecht kunt voor vragen? Dat begint bij samen leuke dingen doen. Een fysiek en sociaal netwerk gebaseerd op gedeelde interesses en passies kan uitgroeien tot een hecht vangnet. De verenigingen en clubs zijn ideale alibi’s voor contact en geven tegelijkertijd ruimte voor meer zorggerelateerde vragen. Je durft een bekende immers makkelijker om hulp te vragen.

Hiervoor gebruiken we de fysieke ruimte. In het publieke domein maken we ruimte voor activiteiten van verenigingen en clubs die nu vaak buiten de dagelijkse routes van bewoners liggen. Gebouwen die vrijkomen door de krimp worden herbestemd als verenigingsgebouw of clubhuis. Hier ligt ook een kans voor de zorg. Door te decentraliseren verdelen we zorg en welzijn over de wijk. De kleinschalige en toegankelijke satellieten worden verbonden door een routenetwerk waar de bewoners dagelijks gebruik van maken. Onderweg naar de verschillende bestemmingen treffen ze elkaar, bewust of onbewust. Het versterkt de sociale cohesie, het houdt de voorzieningen op peil en verhoogt de leefbaarheid. En het is leuk!

team

Ester Van de wiel
Ontwerper publieke ruimte, Ester van de wiel ontwerpen

Michou Nanon de Bruijn
ontwerper, Studio Makkink&Bey

Meintje Delisse
architectuur, student Academie van Bouwkunstvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Ester Van de wiel

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen