nederlandwordtanders.nl

Brightland Hybrid Care

Sittard-Geleen

Integrale visie

projectbeschrijving

Verschillende interventies brengen de motor tussen de wijkschijven en het landschap op gang.
Het unieke van deze opgave betreft de dynamiek van de Limburgse Brightlands, de ontwikkeling van zorg en krimp. Hierbij staan Brigthlands voor innovatie in de regio en het Limburgse landschap voor een helend en recreatief karakter. Krimp betekent kiezen, van kwantiteit naar kwaliteit. Volgens verschillende scenario’s is dit mogelijk door delen van de bestaande wijk Geleen-Zuid en Kluis te transformeren, te verdunnen en terug te geven aan de natuur waarbij duidelijkere overgangen ontstaan tussen stad en landschap.

Dé hulpbehoevende en dé oplossing in de zorg bestaan niet. Het draait om maatwerk: verschillende interventies op verschillende schaalniveaus die samen het verschil maken. Tot 400 meter zijn voorzieningen te voet bereikbaar. Door binnen deze radius verschillende oplossingen aan te dragen, passend bij de situatie, ontstaan zogenaamde wijkschijven. Deze vormen een systeem van gelijktijdige interventies die elkaar helpen door samen een soort hybride motor te vormen. Kleinschalig waar eigendommen divers zijn en dynamiek lokaal is: grootschalig waar de ontwikkeltermijn langer is en de dynamiek regionaal.

De som der dingen versterkt elkaar: als het systeem draait, werkt de wijk op zijn best. In de wijkschijven staan de 5B’s centraal, die goed samen moeten werken: Bricks, Business, Behaviour, Bikes en Bytes.

team

Mark van der Poll
Stedenbouw, Architectuur, CroonenBuro5

Mark van der Poll
Hoofdontwerper stedenbouw, CroonenBuro5

Jano Schoenmakers
Directeur, Vastgoed adviseur, VEZA

Manoe Ruhé
Stedenbouwkundige, CroonenBuro5

Nadine Geelen
Vastgoed adviseur, VEZAvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Mark van der Poll

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen